Over mij

Soms moet je veranderen om jezelf te blijven

Henkjan Smits
Biografie
TV
Boeken
Radio
Columns

Op 9 oktober 1961 ben ik geboren in Almelo. Daar heb ik tot 1970 gewoond. Op mijn negende verhuisde ik met mijn familie naar Naarden. In Bussum volgde ik het VWO en op mijn 18e verhuisde ik naar Amsterdam om geneeskunde te studeren, met de wens kinderarts te worden.

Al vrij snel merkte ik dat mijn hart niet voor 100% lag bij de geneeskunde. Daarom zei ik mijn studie vaarwel en stortte ik me volledig op de muziek. Na jarenlang met mijn eigen band No Holding Back door Europa te hebben getoerd, begon ik anderen te helpen met hun muzikale carrière. Ik verzorgde het management, de boekingen, de productie en/of de promotie voor diverse bands.

In 1992 stopte ik als ondernemer, want toen kreeg ik mijn eerste baan bij platenmaatschappij PhonoGram (tegenwoordig Universal) als plugger en later als product manager. Nadat ik de productie deed van de stunt met André Rieu, live in de commercial tijdens de rust van de ‘Champions League-wedstrijd’ Ajax-Bayern München, stapte ik in 1995 over naar BMG (tegenwoordig Sony Music). Hier werkte ik als Head of A&R/Marketing manager van het Nationaal product en contracteerde ik onder andere debutanten Kane en Volumia! en oudgediende Herman Brood, vlak voor diens 50e verjaardag.

In 1999 kroop het ondernemersbloed toch waar het niet gaan kon en begon ik weer voor mezelf. Ik startte mijn productiemaatschappij HSP B.V. Met dit bedrijf produceerde ik, samen met mijn toenmalige compagnon Haro Slok, albums voor onder andere André van Duin, Laura Fygi en Kane. Daarnaast maak ik bedrijfsfilms samen met Ger Loogman en ontwikkel tv-formats met HSP.

Mijn mediacarrière begon in 2002, toen ik gevraagd werd als juryvoorzitter bij het TV-programma Idols. Dit was het begin van een lange reeks TV-programma’s waarin ik gejureerd heb, en deelnemers begeleid heb om het beste in zichzelf naar boven te halen. Door mijn eerlijke feedback aan wannabe zangers, die ons, indirect, vroegen of ze hét hadden om het te maken, kreeg ik het imago van meedogenloze, provocerende hufter die zich schuldig maakte aan “afzeik-tv”. Zelf heb ik altijd gepoogd om goed uit te leggen waarom de meeste auditanten het niet hadden om door te gaan naar een volgende ronde. Ik ben direct, provocerend en altijd in verbinding met degene waarmee ik communiceer. Met enorm veel plezier heb ik tien seizoenen gejureerd in diverse tv-talentenjachten. Verder heb ik vijf jaar lang, tot 2012, programma’s gepresenteerd bij SBS6. In die tijd heb ik zo verschrikkelijk veel geleerd. Dit breng ik nu in praktijk bij het geven van lezingen, maar ook bij het coachen van mensen.

In de periode 2007-2012, waarin ik de tv-carrière steeds meer prioriteit gaf, heb ik genoten van alle nieuwe werkkringen en communicatievormen. Ik genoot er ook van om mensen, zowel voor als achter de schermen, te zien groeien. TV blijft voor mij een interessant medium. Ik zal altijd, eens in de zoveel tijd, blijven meewerken aan televisieprogramma’s. Maar dan wel programma’s die mij leuk lijken om te zien, gemaakt door mensen die mij inspireren. Zo was ik van 13 maart 2015 tot en met 17 april 2015 weer elke vrijdagavond te zien op SBS6 bij het programma POPster. Het was nieuw, anders, leuk en vooral door zeer ambitieuze, getalenteerde en inspirerende mensen gemaakt. De eerste aflevering haalde meteen meer dan een miljoen kijkers. Dat voelt dan weer erg fijn, moet ik eerlijk zeggen. Daarna daalde het kijkcijfer enigszins, maar de uitslag werd toch weer door meer dan een miljoen mensen gezien.

Sinds begin 2016 ben ik dagelijks te horen op NPO Radio5 met ‘Tijd voor MAX Radio’, dagelijks van 18.00 tot 20.00 uur. Dit presenteer ik afwisselend met Margreet Reijntjes en Elles de Bruin. Het is fijn om te doen en goed te combineren met mijn andere werkzaamheden met de Business X-Factor.

In de tijd dat ik uitsluitend met TV bezig was, miste ik de tijd om écht met iemand te werken en diegene te zien ontwikkelen. Ik verlangde naar meer aandacht voor de ander. Dat vormde de basis voor hetgeen ik nu, naast de radio, doe: het inspireren, activeren en entertainen van mensen via lezingen, masterclasses, coaching en de Business X Factor Trainingen die ik samen met Erik Jan Koedijk geef. In dat kader vind ik het ook nog steeds leuk om dagvoorzitter te zijn van evenementen en af en toe iets op tv te doen. Mijn kracht, als provocerend inspirator, ligt in het aanvoelen van de sfeer, goed luisteren en coachen van mensen om hun potentieel te verwezenlijken.

Kortom, ik ben intens gelukkig doordat ik een mooie combinatie gevonden heb van mijn twee passies; mensen inspireren en entertainen.

 

Hieronder een rij(tje) met alle programma’s, in chronologische volgorde, waar ik aan heb meegewerkt:

 • Juryvoorzitter Idols 1 (2002-2003) [RTL4]
 • Jurylid World Idol (2003 in Londen) [RTL4]
 • Juryvoorzitter Idols 2 (2003-2004) [RTL4]
 • Juryvoorzitter Idols 3 (2004-2005) [RTL4]
 • Entertainmentdeskundige RTL Boulevard (2003-2006) [RTL4]
 • Presentator Yorin Entertainment (2005) [RTL4]
 • Jurylid X-Factor I (2006-2007) [RTL4]
 • Presentator Het Beste Idee van Nederland I (2007) [SBS6]
 • Jurylid So you wannebe a Popstar II (2007) [SBS6]
 • Entertainmentdeskundige SBS-Shownieuws (2007-2008) [SBS6]
 • Presentator De Nieuwe Uri Geller I (2008) [SBS6]
 • Juryvoorzitter Holland’s Got Talent I (2008) [SBS6]
 • Presentator Het Beste Idee van Nederland II (2008) [SBS6]
 • Juryvoorzitter Holland’s Got Talent II (2009) [SBS6]
 • Presentator Word ik Rijk (2009) [SBS6]
 • Presentator Het Beste Idee van Nederland III (2009) [SBS6]
 • Juryvoorzitter Popstars I (2008) [SBS6]
 • Juryvoorzitter Popstars II (2009-2010) [SBS6]
 • Presentator Mooiste Pand van Nederland (2010) [SBS6]
 • Juryvoorzitter Popstars III (2010-2011) [SBS6]
 • Presentator Het Beste Idee van Nederland IV (2010) [SBS6]
 • Presentator Mijn Man Kan Alles (2011) [SBS6]
 • Presentator Het Zullen Je Ouders Maar Zijn (2011) [SBS6]
 • Panellid Mannen Van Een Zekere Leeftijd (2012) [RTL4]
 • Jurylid POPster (2015) [SBS6]

Daarnaast was ik regelmatig te gast bij verscheidene TV-programma’s. Het meest trots ben ik dat ik in 2006 gevraagd werd voor het prestigieuze VPRO-programma Zomergasten.

‘Ontdek je X-Factor, de weg naar persoonlijk succes’

Succesvol zijn is een keuze. Waarom dit mijn visie is, wordt duidelijk als je dit boek hebt gelezen. Over zelfvertrouwen, authenticiteit, flirten, lachen, talent, ambitie, trots, positiviteit, uniciteit, passie, intuïtie, doelstellen, dromen, schoonheid, uitblinken, imago en identiteit. Haal het beste uit jezelf middels deze gids met testimonials van vele succesvolle mensen, meer dan 20 oefeningen en vele tot de verbeelding sprekende citaten van de groten der aarde.
bestel dit boek

‘De X-Factor, een must voor sterren’

Alles wat je moet weten om een echte ster te worden in één boekje.
Je bent creatief, kan zingen en dan? Na honderden audities te hebben afgenomen, leek het me tijd in 2004 een gids te schrijven met de ins en outs van de muziekindustrie. De voorbereiding, het contract met een platenmaatschappij en de gevolgen van het sterrendom, alles komt aan bod. Wat betekent A&R, wat doet een producer, een engineer en een publisher voor me? Hoe maak ik een demo, hoe creëer ik een buzz? Hoe regel ik optredens en wat doet een manager voor mij? Allemaal vragen die beantwoord worden in dit handige boekje dat ik voor echt geïnteresseerde tieners heb geschreven.
bestel dit boek

Vanaf 4 januari 2016 ben ik dagelijks te horen op de radio. Elke werkdag presenteer ik van 18.00 uur tot 20.00 uur ‘Tijd voor MAX Radio‘ op NPO Radio5. Dit doe ik afwisselend met Margreet Reijntjes en Elles de Bruin. Het voelt goed om weer bezig te zijn met mijn grote liefde, die ik in 2005 de rug toe heb gekeerd.

Deze liefde is ooit aangewakkerd, doordat ik Idols ging doen. De dag na de allereerste uitzending van Idols op 1 november 2002, hing DJ Rob Stenders aan de lijn. Hij had zo genoten en wilde me te gast hebben in zijn ochtendprogramma bij de VARA op 3FM. Op maandag 4 november zat ik te praten over het programma en over allerlei andere zaken. Rob en ik kenden elkaar nog van begin jaren 90, toen ik plugger (radiopromotor) was. Deze eerste keer op de radio beviel wederzijds zo goed dat ik vanaf dat moment bijna wekelijks te gast was bij ‘Stenders Vroeg’ van 6 tot 9.

Uiteindelijk ontaarde dit in een dagelijkse sidekick-rol voor het vernieuwde Yorin FM in 2004. We deden onze eerste uitzending voor Yorin FM vanuit de EK in Portugal, waar we drie weken verbleven. Daarna hebben we ook nog drie weken uitgezonden vanuit de Olympische Spelen in Athene. Uiteindelijk bleken we beide te veel noten op ons zang te hebben om deze samenwerking vol te houden. Ik ben na vijf maanden gestopt. Wel heb ik nog wekelijks het programma ‘Smits Hits’ voor Rob’s Internetstation KX-Radio gemaakt.

Door steeds omvangrijkere werkzaamheden, had ik er op een gegeven moment geen tijd meer voor en ben ik daar in 2005 ook mee gestopt. Toch bleef radio stiekem mijn grote hobby. Groot was dan ook de verrassing dat ik gevraagd werd om voor Omroep MAX te komen werken op NPO Radio5. En dan ook nog een nieuw radioprogramma, dat we echt nog moesten gaan vormgeven. Inmiddels staat het programma en maken we het dagelijks met heel veel enthousiasme. We hebben leuke, interessante gasten en draaien toegankelijke muziek van vroeger en nu. Ik voel me thuis bij dit radiostation. Dus die leus van NPO Radio5 “Je voelt je thuis…” is me op het lijf geschreven.

Regelmatig schrijf ik columns in het tijdschrift WAChT! en op Nuzakelijk.nl.

Ook geef ik als panellid van Adformatie mijn visie op actuele zaken op gebied van marketing en communicatie. Hieronder enkele linkjes:

Hieronder enkele van mijn columns op NU Zakelijk: